magenta bb favicon
Magenta

ul. Przekop 10
43-300 Bielsko-Biała

5 minut piechotą od rynku!

z czego słynie kuchnia włoska

Z czego słynie kuchnia włoska?

Kuchnia włoska słynie z prostoty, choć jest na tyle zróżnicowana, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Nic więc dziwnego, że jest to jedna z najpopularniejszych kuchni w Europie, w tym również w Polsce. Po jakie składniki sięgają włoscy kucharzy i jakich potraw warto spróbować? Oto krótki przewodnik po kulinarnej mapie Italii.

Jakie są włoskie potrawy?

Włosi uwielbiają jeść i gotować, choć mogłoby się wydawać, że nie spędzają w kuchni zbyt wiele czasu. Włoskie potrawy zawierają bowiem niewiele składników i teoretycznie nie wymagają nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Jednak to tylko pozory, ponieważ przygotowanie nawet prostych dań może trwać godzinami (np. sos boloński trzeba gotować kilka godzin), zaś popełnienie jednego błędu może doprowadzić do zepsucia całej uczty. W takim razie jakie są włoskie potrawy? Oto kilka charakterystycznych cech tej kuchni:

  • ważniejsza jest jakość składników niż ich ilość;
  • ważne jest stosowanie składników sezonowych i dostępnych w okolicy;
  • podstawowymi składnikami są: mąka pszenna, pomidory, oliwa z oliwek, ryby i owoce morza, mięso, wędliny i sery;
  • ważne jest używanie dużej ilości przypraw: oregano, bazylii, estragonu, tymianku i rozmarynu;
  • liczenie kalorii nie ma sensu, gdyż kuchnia włoska obfituje w tłuszcz i sycące potrawy.

Co lubią jeść Włosi?

Kuchnię włoską można podzielić na potrawy popularne w całym kraju oraz dania charakterystyczne dla regionu lub prowincji. Niemal wszędzie można zamówić spaghetti z pomidorami, potrawy z ryb i owoców morza, gnocchi, pierożki ravioli i tortelloni, duże kawałki wołowiny z dodatkami czy gęstą zupę minestrone. Natomiast w północnej części kraju dominują potrawy kuchni alpejskiej (np. knedle), lasagne i risotto. W środkowych Włoszech popularne są befsztyki i dania z makaronem (np. cacio e pepe, carbonara, amatriciana). Co lubią jeść Włosi na południu? Tutaj króluje m.in. pizza, makaron spaghetti (aglio, olio e peperoncino i alle vongole), makaron orecchiette i caponata. Im dalej na południe od Rzymu, tym więcej ryb i owoców morza, a mniej mięsa.

Włosi, jako specjaliści od dolce vita, zaczynają i kończą dzień na słodko. Na śniadanie jada się zazwyczaj ciastka lub rogaliki z nadzieniem, z kolei wieczorną ucztę wieńczą tradycyjne włoskie desery: tiramisu, panna cotta, lody lub cannoli. W ciągu dnia jada się raczej skromnie i zamiast dużego obiadu sięga się po szybkie przekąski zwane appetizer. Z czego słynie kuchnia włoska? Najważniejszym posiłkiem jest obiadokolacja, do której Włosi zasiadają około godziny 20:00. Mimo późnej pory posiłek składa się trzech dań: przystawki, dania głównego (najczęściej makarony lub potrawy z mięsa/ryb/owoców morza) oraz deseru.

Co warto zjeść we włoskiej restauracji?

Włoskie desery i potrawy mączne przyjęły się niemal pod każdą szerokością geograficzną. Również w Polsce nie brakuje miejsc, w których można sprawdzić, z czego słynie kuchnia włoska. W restauracji Magenta Colorfood & Liquids w Bielsku-Białej można skosztować chociażby tagliatelle marinara, czyli makaronu w kremowym sosie pomidorowym z serem i przyprawami. W codziennym menu można znaleźć również inne dania kuchni włoskiej, w tym wołowe carpaccio czy chrupiące kalmary. Na zwolenników kuchni wegetariańskiej czekają aromatyczne pieczone ziemniaki oraz focaccia z serem kozim i innymi dodatkami.

Co warto zjeść we włoskiej restauracji? Z pewnością dobrym wyborem będą owoce morza, których nie jada się na co dzień w polskiej kuchni. Osoby, które odwiedzą restaurację Magenta Colorfood & Liquids, mogą na przykład skosztować wykwintnych dań z muli – do wyboru jest wersja z winem lub z szafranem i chili. W przedweekendowym menu można znaleźć również domową i grillowaną focaccię z typowymi włoskimi dodatkami, tj. szynką prosciutto, pomidorkami, burratą i bazylią. Festiwalową ucztę warto zakończyć toastem. Kieliszek koktajlu na bazie włoskiego trunku (Amaro Averna, Campari, Aperol, Limoncello) z pewnością pozwoli rozsmakować się w śródziemnomorskim stylu życia.

Zarezerwuj lokal!

Skontaktuj się

Mailowo: 

kontakt@magentabb.pl

Telefonicznie: 

+48 538 478 508

Godziny otwarcia

Poniedziałek – Czwartek: 12:00 – 22:30

Piątek: 12:00 – 01:30

Sobota: 13:00 – 02:30

Niedziela: 13:00 – 22:30

Adres

ul. Przekop 10

43-300 Bielsko-Biała

Polska

Facebook

Instagram

Lokal na imprezy integracyjne w Bielsku-Białej

Magenta to doskonały lokal na imprezy integracyjne w Bielsku-Białej. Dysponuje odpowiednią przestrzenią oraz zapleczem technicznym umożliwiającym organizację praktycznie wszystkich rodzajów imprez. 

Imprezy integracyjne, team building, gry integracyjne, pikniki dla firm – wszystko, czego dusza zapragnie. Z taką dewizą restauracja w Bielsku-Białej Magenta wychodzi na przeciw oczekiwaniom swoich klientów i organizatorów wydarzeń integracyjnych.