Odpowiednio dobrane szkło to połowa sukcesu przy serwowaniu drinków i koktajli. Szklanka czy też kieliszek zapewnia efektowną prezentację napoju, a przy tym pomaga zachować optymalną temperaturę oraz wyeksponować aromat. Jakiego szkła używają profesjonalni barmani w swojej pracy? Przyjrzyjmy się najpopularniejszemu szkłu do drinków i koktajli.
Kieliszki do wina
Czerwone wino serwuje się na ogół w dużych kieliszkach o szerokiej czaszy i wysmukłej nóżce. Pękaty kształt sprawia, że wino lepiej „oddycha”, co korzystnie wpływa na jego smak i aromat. Wina białe mają subtelniejszy bukiet, dlatego podaje się je w kieliszkach zwężanych u góry. Dzięki czarce w kształcie tulipana aromat jest bardziej skoncentrowany i nie ulatnia się zbyt szybko, więc można dłużej delektować się bukietem wina. W obu rodzajach kieliszków długa nóżka zapobiega ogrzewaniu zawartości ciepłem dłoni. W tego typu szkle podaje się również koktajle na bazie wina (np. Aperol Spritz), koktajle z crustą oraz drinki typu flip (z dodatkiem żółtka jaja).
Kieliszki do szampana
Szampana (czy też wino musujące) serwuje się w trzech rodzajach kieliszków. Najstarsze są pucharki, czyli kieliszki o płytkiej i szerokiej czarce osadzonej na wąskiej nóżce. Niestety taki kształt czaszy sprawia, że musujący trunek szybko traci swoje walory i łatwo można go rozlać. Dlatego obecnie znacznie częściej używa się kieliszków z wąską i wysoką czarką (tzw. fletów) oraz kieliszków w kształcie tulipana. Smukły kształt szkła zapobiega zbyt szybkiemu ulatnianiu się bąbelków i opadaniu piany, a przy tym pozwala na lepsze skoncentrowanie bukietu. W tego typu kieliszkach można podawać także drinki na bazie szampana lub wina musującego (np. Kir Royale, Absolutely Fabulous, French 75 czy Champagne Daisy) oraz koktajle z crustą.
Kieliszki do wódki
Mocne drinki pije się szybko i w niewielkich porcjach, dlatego przeznaczone do nich kieliszki mają niewielką pojemność (od 25 ml do 60 ml). Kształty mogą być różne, mniej lub bardziej fantazyjne, przy czym barmani najczęściej posługują się prostymi kieliszkami bez nóżki. W tego typu szkle serwuje się przede wszystkim czyste alkohole (wódkę, tequilę) oraz różnego rodzaju shoty (np. Wściekły Pies, Blue Kamikaze, L.A.P.D Nightshift, Alien Brain). Przy shotach warstwowych stosuje się zwłaszcza wyższe kieliszki, które pozwalają na wyeksponowanie różnokolorowych składników. W kieliszkach do wódki (z nóżką lub bez) podaje się także likiery i nalewki.
Szklanki do whisky
Na barowej ladzie często goszczą także niskie i szerokie szklanki do whisky, zwane też Old-Fashioned lub Lowball. Charakterystyczną cechą takiego szkła jest pogrubione dno, które zapobiega szybkiemu topnieniu lodu, przez co trunek dłużej zachowuje pożądaną temperaturę. Oprócz klasycznej whisky „on the rocks” w szklankach Old-Fashioned podaje się również:
- drinki daisy (alkohol z likierem i sokiem cytrynowym),
- grog (rozcieńczony rum z cukrem i sokiem cytrusowym),
- nog (alkohol z mlekiem lub śmietanką i żółtkiem jaja),
- drinki smash (alkohol z miętą, cukrem i sokiem cytrynowym),
- soury (alkohol z cukrem i sokiem cytrynowym).
Kieliszki typu Snifter (koniakówka)
Snifter to kieliszek dobrze znany miłośnikom brandy i koniaków. Pękata czasza jest zwężona u góry, dzięki czemu aromatyczna zawartość „nie wietrzeje” zbyt szybko. Szeroka czarka pozwala zamieszać zawartością, co z kolei sprzyja wydobyciu głębszego smaku z alkoholu. W odróżnieniu od kieliszków do wina snifter ma krótką nóżkę, przez co czarka dobrze układa się we wnętrzu dłoni. Jest to dość istotne, bo destylowane wino eksponuje pełnię swojego aromatu dopiero po ogrzaniu.
Szklanki do long drinków
Orzeźwiające drinki o stosunkowo niewielkim stężeniu alkoholu serwuje się zwykle w szklankach typu Highball i Collins. Highball to wysoka szklanka o pojemności do 350 ml, o zazwyczaj prostym kształcie, choć zdarzają się również nieco bardziej urozmaicone formy. Szklanka Collins jest bardzo podobna, choć ma nieco większą pojemność (do 410 ml) i węższy kształt, co ułatwia picie drinka bez słomki. W wysokich szklankach podaje się zwykle napoje serwowane z dużą ilością lodu oraz innymi dodatkami (cytryną, limonką, miętą). Można tutaj wymienić chociażby takie klasyki jak:
- Long Island Iced Tea,
- Mojito,
- Bloody Mary,
- Cuba Libre czy
- gin rozcieńczony napojami gazowanymi, np. Gin Fizz lub Gin & Tonic.
Kieliszki do koktajli – Martini i Coupe (Coupette)
Koktajle schładzane w shakerze i serwowane bez lodu podaje się najczęściej w wysokich kieliszkach z czarką w kształcie stożka (zwane też kieliszkami Martini). Taki typu szkło sprawia, że zawartość ładnie się prezentuje i dłużej zachowuje pożądaną temperaturę. Najczęściej przed wlaniem koktajlu barman dodatkowo schładza kieliszki, np. w lodówce lub za pomocą kostek lodu. W tej sposób podaje się szczególnie short drinki, np. Daiquiri, Martini, Manhattan, Metropolitan i White Lady.
Koktajle można podawać także w tradycyjnych czarkach do szampana zwanych Coupe. Szeroka i pękata czarka sprawia, że napój jest dobrze wyeksponowany i jednocześnie nie rozlewa się tak łatwo jak z kieliszków w kształcie stożka. Z kolei długa i wąska nóżka zapobiega ogrzewaniu zawartości ciepłem dłoni. To dość ważne, ponieważ w Coupe serwuje się głównie drinki schładzane podczas mieszania lub wstrząsania i podawane bez dodatku lodu. Barmani bardzo często schładzają również samą czarkę, najczęściej za pomocą lodu (który należy wysypać przez wlaniem drinka). W Coupe można podać m.in.: Margaritę, Brandy Daisy, Daiquiri i French 25.
W czym jeszcze można podawać koktajle?
Koktajle można podawać także w innym szkle, przy czym jedną z ciekawszych opcji jest Hurricane, czyli szklanka z dużą czarką osadzoną na krótkiej nóżce. Szklanka ma dość ciekawy kształt z przewężeniem w górnej części czarki, dzięki czemu zawartość prezentuje się bardzo efektownie. Z uwagi na dużą pojemność (nawet do 600 ml) doskonale nadaje się do serwowania long drinków z dodatkami, takich jak: Pina Colada, Tequila Sunrise, Sex on the Beach, Tequila Sunrise czy Blue Hawaii.
Z kolei Margaritę warto zaserwować w specjalnie przeznaczonym do tego szkle, czyli czarce Coupe z pogłębionym dnem – niektórzy uważają, że kieliszek ten wygląda jak odwrócony kapelusz.
Szklanki do gorących koktajli
O ile schłodzony koktajl można podać w zasadzie w każdej szklance, o tyle gorące napoje wymagają już specjalnego szkła, które będzie odporne na wysokie temperatury. Szklanki tego typu można rozpoznać po grubym szkle i uchwycie. Forma może być dowolna, przy czym dość popularne są wysokie szklanki w kształcie odwróconego stożka. Można w nich serwować np. kawę po irlandzku, kawę z rumem czy drink Hot Toddy z whisky.
Koktajle i drinki serwowane przez profesjonalistów
Wbrew pozorom szkło to nie tylko „ładne opakowanie” dla drinka. To także gwarancja, że zawartość zachowa swoje walory przez dłuższy czas. Duże znaczenie ma tutaj kształt czarki, ale także odpowiednia pojemność, dostosowana do rodzaju alkoholu. Innych szklanek używa się do mocnych drinków z niewielką ilością składników rozcieńczających, a zupełnie innych do lekkich koktajli, które można sączyć godzinami. Można się o tym przekonać w bielskim koktajl barze Magenta Colorfood & Liquids, który serwuje najlepsze alkohole i nietuzinkowe koktajle na bazie wina, whisky, ginu czy sake. W menu nie brakuje napojów rześkich i pobudzających, jak również tych o wyrafinowanym smaku. Każdy z nich jest przygotowywany przez profesjonalnego barmana i podany w stosownym szkle.