W słonecznej Hiszpanii nie ma miejsca na nudę, także tę kulinarną. Ważnym elementem kuchni Półwyspu Iberyjskiego są przystawki zwane tapas, które serwuje się tutaj w najróżniejszych formach. A oto krótki przewodnik po menu inspirowanym hiszpańskimi smakami.
Jak powstały słynne hiszpańskie przekąski?
Wersje są różne. Niektórzy twierdzą, że tradycję podawania wina z niewielką przekąską rozpowszechnił król Filip III, inni przytaczają historię Alfonsa X Mądrego, który odzyskał siły w chorobie dzięki drobnym porcjom jedzenia. Jednak według najpopularniejszej wersji dzisiejsze tapas miały swój początek w zwyczaju nakrywania kielicha z winem plasterkiem suchej szynki lub kiełbasy (hiszpańskie słowo tapa oznacza pokrywę, zaś tapar – przykrywać). Takie „wieczko” miało chronić trunek przed muszkami, piaskiem czy kurzem albo ewentualnie maskować nieprzyjemny posmak kiepskiego wina. Z czasem do wędliny dodano kromkę chleba i w ten sposób zapoczątkowano tradycję spożywania wina z przekąskami.
W jakiej formie podaje się tapas?
Hiszpańskie przystawki są bardzo różnorodne. W najprostszej wersji klient dostanie miseczkę marynowanych oliwek, lokalne wędliny lub sery. Tapas mogą być również podane w formie koreczków i mini szaszłyków, ale równie popularne są małe kromki chleba lub paluszki chlebowe podawane z wędliną. A coś bardziej wykwintnego? Proszę bardzo – hiszpańskie przystawki występują również w formie małych porcji klasycznych dań, takich jak paella, tortilla czy chłodnik.
Tapas można zamówić jako przystawkę, pełne danie lub jako dodatek do napoju. Można również zamówić zestaw różnorodnych przekąsek – dzięki temu można spróbować (prawie) wszystkich smaków Hiszpanii podczas jednego posiłku. W zależności od formy przekąski serwuje się na dużych talerzach, paterach, w miseczkach, półmiskach i na drewnianych deskach.
Przykłady popularnych hiszpańskich przekąsek
Do przygotowania tapas używa się mniej lub bardziej znanych składników, przy czym do najpopularniejszych należą hiszpańskie wędliny (chorizo, serrano), owoce morza, chrupiące pieczywo, oliwa z oliwek i pomidory. Niektóre są mało skomplikowane i podaje się je głównie jako dodatek do wina czy piwa, natomiast inne wyglądają jak małe dzieła sztuki.
Przykłady klasycznych hiszpańskich przystawek:
- tortilla z jajek i ziemniaków;
- smażone ziemniaki (patatas) z oliwą i czosnkiem lub pikantnym sosem;
- szynka podawana na chlebie lub z paluszkami chlebowymi;
- smażone krążki kalmarów;
- mini krokiety (croquetas) np. z szynką, grzybami, krewetkami, serem;
- gotowane owoce morza (małże, ośmiornica);
- chleb z pomidorami i oliwą z oliwek;
- mini kanapki z kiełbasą, kaszanką lub boczkiem;
- mini szaszłyki z anchois, oliwkami i papryką;
- paella z mięsem lub owocami morza.
Jedzenie pretekstem do spędzania czasu z przyjaciółmi
Hiszpańskie przekąski to nie tylko smaczny sposób na zapełnienie pustego brzucha. To również idea spędzania czasu z innymi ludźmi. Na tapasową ucztę można zaprosić bliskich, przyjaciół czy kolegów z pracy. Małe przekąski nie odwracają uwagi od rozmowy, a przy tym bardzo łatwo można się nimi dzielić. Przystawki można z powodzeniem zjeść przy barze, na kanapie albo stojąc, dzięki czemu nawet przy braku wolnych stolików nie trzeba „obchodzić się smakiem”. Kultura tapas oparta jest na otwartości i swobodnej atmosferze, co sprzyja poznawaniu nowych ludzi czy odnawianiu starych znajomości.
Hiszpańskie przystawki w Polsce
Żeby skosztować tradycyjnych tapas, nie trzeba od razu rezerwować biletu do słonecznej Hiszpanii. Przystawki rodem z Półwyspu Iberyjskiego są popularne również w innych krajach i najlepszym tego dowodem jest Światowy Dzień Tapas obchodzony w połowie czerwca. Klasyczną tortillę, croqueatas czy chrupiące kalmary można również dostać w polskich restauracjach. Przekąski można zamawiać pojedynczo lub w specjalnie skomponowanych zestawach. W zależności od preferencji można dobrać dodatki, jak na przykład pieczywo, różnego rodzaju sosy czy pikle. Przystawki są bardzo różnorodne i można spróbować wszystkiego po trochu. Z pewnością nie skończy się na jednej porcji, więc nie trzeba zostawiać miejsca na danie główne.
Jednym z miejsc, w których można skosztować tapas jest nasza restauracja – Magenta Colorfood & Liquids w Bielsku-Białej, do której serdecznie Państwa zapraszamy!