magenta bb favicon
Magenta

ul. Przekop 10
43-300 Bielsko-Biała

5 minut piechotą od rynku!

Na jakich składnikach opiera się kuchnia hiszpańska?

Na jakich składnikach opiera się kuchnia hiszpańska?

Z racji bogatej i dość skomplikowanej historii kraju, hiszpańska kuchnia to prawdziwy tygiel. Kulinarny znawca zauważy w niej wpływy francuskie, włoskie, angielskie, a nawet greckie czy arabskie (miłośnik historii dopatrzy się również śladów po dawnych ludach, w tym Fenicjan, Wizygotów, Kartagińczyków, a przede wszystkim Maurów). Nic więc dziwnego, że w kuchni hiszpańskiej używa się wielu różnorodnych składników, które nadają tradycyjnym potrawom intensywny smak i apetyczny wygląd.

Z jakich składników słynie hiszpańska kuchnia?

Kuchnię hiszpańską trudno traktować jako całość, ponieważ potrawy są mocno zregionalizowane. Po inne składniki sięga się w środkowej części kraju, a inne dominują na północy czy na Balearach. Tradycyjne potrawy bazują na lokalnych produktach, co stanowi o wysokiej jakości i wyjątkowości hiszpańskiej kuchni. W menu królują dania z rybami i owocami morza, choć znajdzie się tutaj także coś dla mięsożerców (głównie wieprzowina, kurczak i dziczyzna). Talerze z daniami głównymi wyglądają jak paleta malarska, co jest zasługą stosowania dużej ilości warzyw i barwiących przypraw. Tych ostatnich w kuchni hiszpańskiej nie brakuje, choć zwolennicy bardzo pikantnych potraw będą musieli obejść się… smakiem.

Ryby i owoce morza

Frutti di mare (czy raczej mariscos) to podstawowy składnik dań we wschodniej i północnej Hiszpanii. Z racji dobrego dostępu do łowisk owoce morza królują w regionach położonych nad Atlantykiem i Morzem Śródziemnym, w tym także na Wyspach Kanaryjskich. Z ryb używa się m.in.:

  • labraksa (okonia morskiego),
  • dorady,
  • makreli,
  • dorsza i
  • pstrąga.

Jeśli chodzi o owoce morza, sztandarowymi hiszpańskimi daniami są ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega), paella z krewetkami, kalmarami i małżami (paella marinera) oraz mule po marynarsku (mejillones a la marinera). Dość zaskakującym daniem jest czarna paella, w której do uzyskania czarnego koloru ryżu używa się atramentu kałamarnic.

Mięso: wieprzowina, wołowina, kurczak i dziczyzna

W Hiszpańskich restauracjach można zamówić również potrawy z mięsem, którego używa się szczególnie na południu i w środkowej części kraju, a także na Balearach. Dużą popularnością cieszy się wieprzowina, z której przyrządza się m.in. pasterską potrawkę migas de pastor czy faszerowane bakłażany. Mięsa wołowego używa się do tatara i pulpetów albondigas (razem z mięsem wieprzowym). Zwolennicy białego mięsa mogą skosztować klasyków w postaci kurczaka po katalońsku, kurczaka w marynacie chilindron czy kurczaka z salsą pepitoria. Na hiszpańskich stołach ląduje również dziczyzna, w tym szczególnie mięso królicze, przepiórki i sarnina.

Wędliny: chorizo, fuet, jamon (serrano, iberico)

Hiszpańska kuchnia słynie z lokalnych wędlin, które dodaje się do potraw (np. nadziewanych pierożków, gulaszu i dań jednogarnkowych z warzywami strączkowymi) lub podaje w formie przystawek tapas. Na świecie największą popularnością cieszy się chorizo, czyli kiełbasa dojrzewająca wytwarzana z mięsa wieprzowego oraz doprawiana papryką, czosnkiem i ziołami. Dużo przypraw dodaje się również do kiełbasy fuet, która znana jest z intensywnego smaku i pleśniowej otoczki.

Wizytówką hiszpańskiej kuchni są również szynki dojrzewające jamón: serrano oraz ibérico. Szynkę serrano wytwarza się z mięsa białej świni, zaś szynkę ibérico z mięsa półdzikiej świni o czarnym umaszczeniu. W Hiszpanii popularna jest również kaszanka, którą najczęściej podaje w formie tapas.

Hiszpańskie sery: manchego, cabrales i sery kozie

Z racji ciepłego klimatu w Hiszpanii stosuje się głównie sery twarde, które serwuje się w plasterkach lub z dodatkami w przystawkach tapas. Sztandarowym produktem w tej kategorii jest manchego, czyli twardy ser z mleka owczego, wywodzący się z regionu La Manchy. Lekko pikantny smak manchego wykorzystuje się między innymi w przystawkach i sałatkach. Popularnym składnikiem tapas jest również ser kozi, który dobrze łączy się z kaszanką i karmelizowaną cebulą. Z kolei miłośnikom serów pleśniowych przypadnie do gustu ser cabrales wytwarzany w Asturii (północna Hiszpania).

Warzywa i grzyby

Wegetarianie i weganie nie wyjadą z wakacji głodni, ponieważ hiszpańska kuchnia nie boi się warzyw. Wręcz przeciwnie – mogą stanowić główny składnik dania, jak np. pomidory w chłodnikach gazpacho i salmorejo. Warzywa typowe dla danego regionu dodaje się do klasycznych potraw typu paella czy tortilla. Bardzo popularne są grillowane warzywa (szczególnie bakłażan, papryka, pomidory), dania z boczniakami i pieczarkami, a także warzywne sałatki z dodatkiem wędliny lub ryby. W formie tapas podaje się m.in. ziemniaki patatas bravas, nadziewane papryczki oraz hiszpańską wersję ratatouille. W hiszpańskiej kuchni nie brakuje również czosnku, cebuli i warzyw strączkowych.

Oliwki i oliwa z oliwek

Jak przystało na kuchnię basenu Morza Śródziemnego, hiszpańskie potrawy przyrządza się na oliwie z oliwek. Zdrowym tłuszczem polewa się również sałatki oraz przekąski tapas. Składnikiem tych ostatnich często są zielone oliwki. Używa się ich m.in. do pikantnych koreczków pintxo Gilda oraz mini kanapek na bagietce. Z czarnych oliwek i oliwy przygotowuje się również tapenadę, czyli popularną pastę do smarowania pieczywa i przystawek.

Przyprawy

W Hiszpanii przyprawy sypie się dość hojną ręką, choć nie należy spodziewać się szczególnie pikantnych smaków. Dymny aromat i wyrazisty kolor potrawom nadaje wędzona papryka. Do ubarwiania potraw (np. paelli, lodów) używa się również szafranu. Ten ostatni przywędrował do Hiszpanii z krajów arabskich, podobnie jak kminek, kumin i gałka muszkatołowa. Tradycyjną przyprawą w tej kuchni są również mielone migdały, których używa się m.in. do przyrządzania ciast i ciasteczek.

Kuchnia hiszpańska w Bielsku-Białej

Hiszpańska kuchnia jest pełna różnorodności. Z jednej strony może zaskakiwać, ale z drugiej – jest jak gościnny dom, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Nie trzeba jednak jechać na Półwysep Iberyjski, żeby spróbować owoców morza, przystawek z chorizo i kaszanką czy aromatycznych dań z mięsem lub warzywami. To wszystko mamy na miejscu, w restauracji Magenta Colorfood & Liquids. Zadzwoń po przyjaciół i wpadnij z nimi na tapas albo zabierz rodzinę na sycący obiad w hiszpańskim stylu – nie czekaj na wakacje!

Restauracja mieści się przy ul. Przewóz 10, 43-300 Bielsko-Biała.

Zarezerwuj lokal!

Skontaktuj się

Mailowo: 

kontakt@magentabb.pl

Telefonicznie: 

+48 538 478 508

Godziny otwarcia

Poniedziałek – Czwartek: 15:00 – 23:00

Piątek: 15:00 – 02:00

Sobota: 15:00 – 03:00

Niedziela: 14:00 – 23:00

Adres

ul. Przekop 10

43-300 Bielsko-Biała

Polska

Facebook

Instagram

Lokal na imprezy integracyjne w Bielsku-Białej

Magenta to doskonały lokal na imprezy integracyjne w Bielsku-Białej. Dysponuje odpowiednią przestrzenią oraz zapleczem technicznym umożliwiającym organizację praktycznie wszystkich rodzajów imprez. 

Imprezy integracyjne, team building, gry integracyjne, pikniki dla firm – wszystko, czego dusza zapragnie. Z taką dewizą restauracja w Bielsku-Białej Magenta wychodzi na przeciw oczekiwaniom swoich klientów i organizatorów wydarzeń integracyjnych.