Amerykanie mają swój bourbon, Grecy są dumni z ouzo, a Meksyk słynie z tequili, którą pije się na całym świecie (któż nie zna koktajlu Tequila Sunrise albo Margarity?). A jakimi trunkami mogą pochwalić się Hiszpanie? Warto dowiedzieć się tego przed wyjazdem do Hiszpanii, ponieważ nie ma lepszego sposobu na poznawanie lokalnego kolorytu niż przyłączenie się do miejscowych biesiadników.
Piwo – najpopularniejszy alkohol w Hiszpanii
¡Una cerveza, por favor! – to jedno z tych zdań, których warto nauczyć się przed wyjazdem do Hiszpanii. Piwo – zaraz obok wina – jest bowiem najpopularniejszym trunkiem w tym kraju. Pije się je podczas wypadów z przyjaciółmi, do obiadu, przy oglądaniu meczu czy jako aperitif przed kolacją. Ale uwaga: piwo sprzedawane jest zazwyczaj w mniejszych pojemnościach niż w Polsce. Wprawdzie dostępne są butelki o pojemności 500 ml (tanque), jednak w niektórych lokalach można zamówić tylko piwo w szklance 200-250 ml (cana) lub w butelce 330 ml (tercio). Przy większej grupie można również zamówić od razu cały dzbanek (jarra) zawierający 1000-1500 ml regionalnego piwa.
Popularne hiszpańskie piwa:
- Estrella Damm
- Estrella Galicia
- Cruzpampo
- San Miguel
- Mahou
- Alhambra.
Hiszpańskie wino znane na całym świecie
W Hiszpanii wino jest równie popularne jak piwo. Trudno się temu dziwić, ponieważ hiszpańskie winnice zajmują prawie milion hektarów, stanowiąc aż 13% wszystkich winnic na świecie. Większość winiarni eksportuje swoje produkty do niespełna 190 krajów na świecie.
Hiszpańskie wina dzielą się na następujące kategorie:
- Vino de Mesa – wina stołowe
- Vino de la Tierra – wina regionalne
- Vino de Calidad con Indicación Geográfica – wina jakościowe pochodzące z danego regionu
- Denominación de Origen – wina jakościowe ze świadectwem pochodzenia
- Denominación de Origen Calificada – najwyższej jakości wina certyfikowane (np. Rioja, Priorat)
- Vino de Pago – wina o wyróżniających się cechach (najwyższa kategoria win).
Cydr – orzeźwienie z Asturii
W północnej Hiszpanii warto zamówić regionalny cydr pochodzący z Asturii czy Kraju Basków. W tej części kraju napój ten jest bardzo popularny, o czym świadczą m.in. festiwale cydru i muzea poświęcone temu trunkowi (jak np. Muzeum Cydru w Nava). W samej Asturii produkuje się go ok. 50 milionów litrów. Napój powstający z fermentowanego soku jabłkowego wspaniale orzeźwia, więc będzie jak znalazł w upalne popołudnie. Można pić go do obiadu, ponieważ jest kwaśny i bardziej wyrazisty niż polski cydr. Już samo nalewanie tego napoju jest swoistą atrakcją, ponieważ według zwyczaju escanciar cydr należy lać z jak największej wysokości (np. znad głowy do szklanki trzymanej w okolicach talii).
Cava – kataloński „szampan”
Cava to hiszpańskie wino musujące, które powstaje w podobny sposób jak francuski szampan. Typowe dla tego trunku bąbelki powstają podczas wtórnej fermentacji, która odbywa się w butelce pochylonej szyjką w dół. Jednak winogron do Cavy nie uprawia się w Szampanii, a głównie w regionie Penedès (Katalonia). Do produkcji hiszpańskiego wina stosuje się również inne odmiany winorośli niż do szampana. Francuzi stosują Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier, zaś Hiszpanie używają szczepów Macabeo, Xarel-lo i Parellada. Ponadto Cava może dojrzewać w butelce o sześć miesięcy krócej niż szampan.
Sherry – andaluzyjskie wino wzmacniane
Na południowym krańcu Hiszpanii bardzo dużą popularnością cieszy się sherry, czyli wino o podwyższonej zawartości alkoholu (nawet 20%). Trunek ten pochodzi z andaluzyjskiego miasta Jerez de la Frontera. W rejonie tym uprawiano winorośl już ok. 1100 lat przed naszą erą, choć proces destylacji wprowadzili dopiero Maurowie, którzy najechali Hiszpanię w 711 r. n.e. Destylacja jest tutaj niezbędna, ponieważ sherry zyskuje dodatkowe procenty dzięki dolaniu do wina brandy (czyli destylowanego wina). Co ważne, sherry nie należy mylić z likierem wiśniowym, ponieważ trunek ten powstaje wyłącznie na bazie winogron, a konkretnie odmian Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel Romano.
Ron miel – rum z Wysp Kanaryjskich
Przebywając na Wyspach Kanaryjskich, grzechem jest nie spróbować tutejszego rumu. Ron miel (zwany też Ronmiel de Canarias) to wyjątkowy trunek, który powstaje przez zmieszanie rumu z trzciny cukrowej z regionalnym miodem. Uzyskany w ten sposób alkohol ma gładki i słodki smak (dość intensywny) oraz pełną fakturę. Zawartość szklanki może przyjąć złoty lub mahoniowy kolor, zaś w aromacie wyczuwalne są nuty karmelu i miodu. Ten dość mocny likier (20-30%) pije się tutaj przez cały rok i przy każdej okazji, przy czym serwuje się go również w postaci drinka z bitą śmietaną.
Hiszpańskie likiery – idealne po obiedzie
Pozostajemy w temacie słodkich trunków. Po sytym obiedzie warto wziąć coś na trawienie, przy czym w Hiszpanii będzie to raczej likier, a nie tabletki na wątrobę. Trunek ten podaje się tutaj w małych kieliszkach lub w postaci drinka z kostkami lodu. Niektóre likiery dodaje się głównie do kawy lub słodkich wypieków.
Popularne hiszpańskie likiery:
- Licor de café – likier kawowy z dodatkiem winiaku (brandy lub orujo)
- Licor de anis – likier anyżowy
- Licor de arroz – likier ryżowy z nutą cynamonu i cytryny
- Licor 43 – likier cytrusowy z dodatkiem wanilii i ziół
- Mari Mayans HIERBAS IBICENCAS – likier ziołowy
Queimada – galicyjski rytuał
Quimeda to galicyjski trunek, który związany jest z tradycyjnym rytuałem wypędzania złych duchów i wiedźm (meigas). Napój ten często serwuje się podczas festynów, np. nocy świętojańskiej. Queimada to połączenie wysokoprocentowego alkoholu, cukru, skórki z pomarańczy i cytryny, kawy lub wina. Po zmieszaniu wszystkich składników trunek podpala się i miesza, wypowiadając przy tym zaklęcie w języku galicyjskim (galego). Zgodnie z tradycją trunek należy przygotowywać na wolnym powietrzu (częściowo ze względów bezpieczeństwa) i pod osłoną nocy.
Orujo – grappa z Kantabrii
Tego trunku można spróbować przede wszystkim w regionie Galicji i Kantabrii. Orujo to nic innego jak hiszpańska wersja włoskiej grappy, czyli winiaku powstającego przez destylację odpadów pozostałych po produkcji wina (czyli przefermentowanych wytłoczyn i pestek). Zwykle występuje z dodatkiem ziół, jednak dostępne są również wersje czyste. Hiszpański winiak może być również składnikiem koktajli i innych trunków, np. likieru kawowego. Orujo nadal produkowane jest w tradycyjny sposób, w związku z tym trunek ten doskonale nadaje się do poznawania lokalnej kultury.
Koktajle – hiszpański mix
Czas na małe zamieszanie. W hiszpańskich lokalach można zamówić szklaneczkę czegoś orzeźwiającego, co może zaskoczyć nietypowym połączeniem smakowym. Koktajle serwuje się również jak poncz podczas domowych imprez i przyjęć. Gospodarz stawia wówczas na stole dużą misę i każdy gość nabiera porcję trunku do swojego kieliszka czy szklanki. Jakie koktajle są znane w Hiszpanii (i nie tylko)?
Koktajle popularne w Hiszpanii:
- Sangria: czerwone wino + cukier + sok z pomarańczy (i/lub cytryny) + owoce
- Kalimotxo: czerwone wino + Coca-Cola
- Tinto de verano: czerwone wino + cytrynowy napój gazowany
- Risol: likier kawowy + płatki róż + cukier + przyprawy + owoce (lub czekolada)
- Clara: piwo + napój Gaseosa la Casera
- Agua de València: wino Cava + gin + wódka + sok pomarańczowy
Hiszpańska biesiada w Bielsku-Białej
Rozgrzewający rum, orzeźwiający koktajl, a może aromatyczne hiszpańskie wino? W restauracji Magenta Colorfood & Liquids mamy trunki na każdą okazję. Wystarczy przyjść, zająć miejsce przy barze i zdać się na doświadczenie naszego barmana. Warto zabrać ze sobą przyjaciół, bo nic nie zachęca do rozmów lepiej niż ulubione napoje (alkoholowe, ale i nie tylko). Można też wypić aperitif i skusić się na pyszne tapas lub danie główne, a po obiedzie skosztować likieru z naszej karty. ¡Salud!